Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Régi és Új Agora

Régi és Új Agora

Görögország, Athén

Az Agora nagy kiterjedésű, szétszórtan elhelyezkedő emlékeket tartalmazó területe volt az athéni élet központja. Az i.e. 6. században alakították ki és 1200 éven át volt a város szíve.

Tovább olvasom

Dionüszosz Színház

Dionüszosz Színház

Görögország, Athén

Ez a színház volt a klasszikus görög dráma első számú otthona, ahol a nagy drámaírók, Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész tragédiáinak és komédiáinak ősbemutatóit láthatta a közönség.

Tovább olvasom

Parthenón

Parthenón

Görögország, Athén

Tizenöt éves építési időszakkal a háta mögött nyitották meg a közönség előtt a Kr. e. 483-as ünnepségek során Athéné istennő új templomát, amely Parthenón néven vált ismertté.

Tovább olvasom

Benaki Múzeum

Benaki Múzeum

Görögország, Athén

A Benaki múzeum a XIX. századi Benakisz-dinasztia csodálatosan felújított palotájában működik. A hatalmas múzeum átfogó képet ad a görög történelemről.

Tovább olvasom

Melina Mercouri Vrahon Színház

Melina Mercouri Vrahon Színház

Görögország, Athén

Ha Athénban járva koncertre mennénk, nézzük meg a Melina Mercouri Vrahon programjait. számos hazai és nemzetközi zenész előadása közül választhatunk.

Tovább olvasom

Milyen város Athén?

Athént nemcsak a nyugati kultúra klasszikus, márványoszlopos bölcsőjeként, hanem modern, nyüzsgő, terjeszkedő világvárosként is emlegetik.

A szélsőségek városa ez, ahol a Kelet és Nyugat összefonódásának hatását az ősi romokon, piacokon, kávézókon és tavernákon érezhetjük leginkább. Nevét az ősi görög mitológiai városvédő istennőről, Athénéről kapta. Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának kb. 35%-a.

Athén Görögország legfontosabb városa volt az ókori görög civilizáció korában. E kiemelkedő korszak után Athén továbbra is jómódú város, szellemi központ maradt, egészen a késő római időkig.

529-ben a keresztény Bizánci Birodalom minden filozófiai iskolát bezáratott, mert nem értett egyet azok pogány gondolkodásával. A bizánci uralom idején Athén fokozatosan elszürkült, annyira, hogy a keresztes hadjáratok idejére egy közepes vidéki város szintjére süllyedt.

1458-ban az Oszmán Birodalom terjesztette ki hatalmát a városra, amikor II. Mehmet a Hódító szultán elfoglalta azt. Amint a szultán meglátta Athént lenyűgözték ókori emlékművei olyannyira, hogy halálbüntetés terhe mellett tiltotta meg minden alattvalójának az emlékművek megrongálását. A Parthenonban csodálatosan szép mecsetet működtettek.

A 18. század végére maga az Oszmán Birodalom is hanyatlásnak indult. Az idő múlásával a törökök egyre hanyagabbul kezelték a műemlékeket; a Parthenonban Athén velencei ostroma idején (1687), lőpor és lövedék raktárt rendeztek be. Ennek eredményeként a templom súlyos károsodást szenvedett, amikor egy eltévedt velencei ágyúgolyó felrobbantott több hordó lőport, amelyet a főhajóban tároltak.

Amikor 1833-ban az újonnan létrejövő Görög Királyság fővárosa lett, mindössze 5000-en lakták ezt a hajdan csodálatos várost. A következő néhány évtized a város újjáépítésével telt, alapvetően neoklasszikus stílusjegyeket felhasználva.
1896-ban Athén rendezte meg az első újkori Nyári Olimpiai Játékokat. A háborúkban a város jelentős veszteségeket szenvedett, utána azonban gyors növekedésnek indult, ami kb. az 1980-as évek elejéig tartott és túlzsúfoltsághoz légszennyezettséghez vezetett.  

Athén Galériák

Akropolisz
Athén, Görögország Látnivalók
Royal Olympic Hotel*****
Athén, Görögország Szállás
Szuflaki
Athén, Görögország Vendéglátás
Elixir
Athén, Görögország Vásárlás
Likavittosz-domb
Athén, Görögország Szabadidő
Allou Fun Park
Athén, Görögország Szórakozás

Bangkok

Bangkok

Buenos Aires

Buenos Aires