Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Parthenón

Görögország, Athén, Látnivalók

Parthenón

Athén, Görögország, Látnivalók
  • Cím: Athens 10558, Görögország

Az Akropolisz díszbejáratán, a Propülaián áthaladva pillanthatjuk meg a Parthenónt. Az épület hatalmas homlokzata csupán két helyiséget tartalmaz. Az első, ahova kelet felől lehet belépni, a tulajdonképpeni templom, itt állt Athéné ünnepelt szobra, amelynek bőrfelületeit elefántcsontrétegből, ruháját pedig aranyból alakították ki. A szobrot gondosan egy márványheverővel is ellátták, arra az esetre, ha le kívánna feküdni. 

Athéné istennőt számos formában tisztelték. A Parthenón hivatalosan Athéné Poliasz temploma volt, amellyel városvédő szerepét emelték ki. Másutt a szüzesség istennője volt, valamint az előrelátásé, a lovaké, a trombitáé és a dolgozó nőké. 

A Parthenón másik helyiségének külön bejárata volt a nyugati oldalon. Feltehetőleg az istennő szolgálatára rendelt szolgálók szálláshelye volt.

Iktinosz építész döbbenetes módon ügyelt a részletekre. Az oszlopsort alkotó két sor oszlop enyhén befelé dől, de az összhang érdekében a belső sor kevésbé. A sarokoszlopokat valamivel vastagabbra formázták, mint a szomszédaikat, mivel ezek több fényt kaptak. A domborműveken megjelenített alakok hátulja láthatatlan, de ennek ellenére ugyanolyan aprólékosan kidolgozták őket, mint az elülső oldalon.
 

Kinek ajánljuk: Mindenki számára érdekes lehet.


Parthenón
Athén, Görögország
Copyright:   Forrás: flickr

Athéni Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!