Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Athén

Athén hasznos tippek

Athén, Görögország, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Athén, Görögország, Hasznos tippek

Éghajlat
Athénban mediterrán éghajlat uralkodik, a nyár forró, száraz és napos. A telek enyhék, esősek, hó csak ritkán esik. 

Időeltolódás
A közép-európai időhöz képest plusz egy óra az időeltolódás.

Egészség
Az EU-országok állampolgárai ingyenes orvosi ellátásra jogosultak az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában. 

Nagykövetség
Cím: 25-29. Od. Karneadu, 
Kolonaki, Athén 10675
Tel.: 0030 210 72 56 800

Információ
A Görög Nemzeti Turistaszervezet felvilágosítást ad a látnivalókról, szállodákról és rendezvényekről.
Cím: Szingru 98-100.
Tel.: 210 928 7050
Nyitva tartás:
Hétfő-péntek: 8-13.30

Pénz
2002 óra az euró a hivatalos fizetőeszköz. A bankok általában hétfőtől-csütörtökig 8:00 - 14:00, pénteken 8:00 - 13:30 tartanak nyitva. Sok automatát találhatunk, ha készpénzre van szükségünk. A nagyobb szállodák, éttermek és boltok elfogadják a hitelkártyát.

Elektromosság
Görögországban az áram 220 voltos, ami megfelel a magyar szabványoknak, tehát nem lesz szükségünk adapterre.

Internet
Az internethez való hozzáférést biztosító kávézók gombamód szaporodnak a városban. Sok szálloda is biztosít internet elérési lehetőséget.

Telefon
A városi telefonfülkékből telefonálhatunk, de ehhez kártyára van szükség, melyeket az utcai árusoknál vásárolhatunk meg. Görögországot a 0030 nemzetközi kód tárcsázásával hívhatjuk, Athén kódja 210. Minden görög telefonszám tízjegyű, melyben benne van a körzetszám, amit akkor is használnunk kell, ha ugyanabból a körzetből telefonálunk. A görög mobiltelefonszámok 6-tal kezdődnek.

Posta
A központi postahivatal a Mitropoleosban a Szindágmá téren van. Nyitva tartása: Hétfő-péntek: 7:30 – 20:00, szombat: 7:30 – 14:00, vasárnap: 9:00 - 14:00. A postaládák sárgák és külön nyílásuk van a belföldi és külföldi küldeményeknek.

Borravaló
Borravalót kell adnunk a taxiban, kávézókban, éttermekben és néhány színházban is. A 10% normális, ám néhány étteremben a számla 15%-át adják a végösszeghez.

Közbiztonság
Bár az utóbbi években nőtt a bűncselekmények száma, Athén Európa egyik legbiztonságosabb városa. Csak a szükséges körültekintéssel kell eljárnunk. 

Vám
Az Európán belülről érzekő EU-polgároknak nem kell vámvizsgálaton átesniük. Görögország érzékeny a régiségeire. Súlyos vétségnek számít engedély nélkül régiségeket kivinni az országból. Kiviteli engedélyért a Központi Régészeti Tanácshoz kell folyamodnunk tel.: 210 820 1293.

Talált tárgyak
Elhagyott csomagjainkat megtalálhatjuk a repülőtéren a talált poggyász osztályon, a vasútállomásokon és pályaudvarokon. A görög közlekedési rendőrség hivatalának talált tárgyak osztálya a Leof Alexandrasz 173. alatt álló épület hetedik emeletén van. Tel.: 210 647 6000 

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!